12 winnaars door naar halve finale Ambitus Orgelconcours

Op zaterdag 19 november 2016 vond de eerste ronde van het Ambitus Orgelconcours plaats in de historische Eusebiuskerk te Arnhem. Twintig deelnemers uit binnen-en buitenland deden daar aan mee.

Jury
De jury bestond uit Bernard Winsemius (voorzitter), Hans Leenders, Kees van Eersel en Arjen Leistra. De vier juryleden beoordeelden het spel op onder andere muzikale voordracht, techniek en programmakeuze.

Muziek
De muziek die de deelnemers moesten spelen bestond uit een verplicht werk van Nederlands grootste componist allertijden: Jan Pieterszoon Sweelinck en orgelwerken uit de Duitse Romantiek.
De maximale speeltijd was 15 minuten.

Hoofdrol voor Strümphler-orgel
Met dit orgelconcours wil Ambitus Foundation de orgels en de orgelcultuur in Nederland in de schijnwerpers zetten. Daarom was voor deze ronde het Strümphler-orgel van de Eusebiuskerk de hoofdrol weggelegd.

Winnaars
De winnaars van categorie B (t/m 16 jaar) zijn:
– Scott Baks (15 jaar)
– Rik Melissant (16 jaar)
– Kasimir Anapliotis (15 jaar)
– Steven Knieriem (14 jaar)
– Auke Kieviet (15 jaar)
– Pieter van Tuijl (15 jaar)

De winnaars van de categorie C (16 t/m 21 jaar) zijn:
– Jacob van der Tang (20 jaar)
– Martien de Vos (20 jaar)
– Leendert Verduijn (19 jaar)
– Jos Maters (18 jaar)
– Leendert van Tuijl (17 jaar)
– Diederik Blankesteijn (19 jaar)
Per categorie bleven er zes deelnemers over die door mogen naar de halve finale.

Halve finale
De halve finale vindt plaats op zaterdag 11 februari in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes waar de deelnemers het fraaie Marcussen-orgel uit 1974 in een kas uit 1643 mogen bespelen.
Ze moeten een verplicht werk uit de Noord-Duitse orgelschool spelen en een verplicht werk uit de Franse Romantiek. De totale speeltijd is maximaal 20 minuten.

Finale
De finale vind plaats in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem op zaterdag 24 juni 2017 waar er drie deelnemers per categorie aan toe worden gelaten. ¨De deelnemers mogen dan spelen op een van ´s werelds beroemdste instrumenten: Het Müller-orgel uit 1738.
Ze moeten hiervoor een programma samenstellen van maximaal 30 minuten dat bestaat uit een Preludium/Toccata en fuga van Johann Sebastian Bach en een werk gecomponeerd na 1800.
Bijzonder is dat Kees van Eersel ook speciaal voor het Ambitus Orgelconcours composities heeft geschreven die de finalist ook moet spelen tijdens de finale.

Prijzen
Er zijn verschillende prijzen te winnen binnen de twee categorieën, waaronder een geldbedrag (voor bladmuziek, studie, middagconcerten enz.). Er is ook een publieksprijs.

Coachingstraject
De bovenstaande deelnemers die door zijn naar de halve finale krijgen de mogelijkheid om zich op de volgende ronden voor te bereiden door lessen te krijgen van organisten van naam.

Kijk voor meer informatie op http://www.ambitusfoundation.org.

© Foto Willem den Boer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s