2017: Wat voor orgeljaar wordt het?

2016 was een snel jaar met heel veel orgelactiviteiten. Ook Max Reger kreeg dit jaar veel aandacht. Hij was namelijk in 2016 honderd jaar geleden overleden. Dit zorgde ervoor dat veel organisten muziek van Max Reger op hun programma plaatsten. Wat voor jaar wordt 2017 eigenlijk?

Allereerst heeft Nederland weer een paar nieuwe organisten in kerken met bijzondere orgels. Vanaf 1 januari was Marco den Toom organist van de Nieuwe Kerk te Katwijk aan Zee en Evan Bogerd organist van de Grote of St. Stephanuskerk te Hasselt.
De Evangelisch-Lutherse Gemeente te Den Haag zoekt voor 10 januari een organist.

Hoe zit het met de orgelconcoursen? Het beroemde Govert van Wijn-orgelconcours in Maassluis viert dit jaar zijn 25e editie.
Ook wordt het Ambitus Orgelconcours afgerond met de halve finale in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes en de finale in de Grote of St. Bavokerk te Haarlem.
Ook is er dit jaar de 15e editie van het internationale César Franck Orgelconcours in de Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem. De jury bestaat uit Michel Bouvard, Oliver Penin en Hayo Boerema.
En van 9 tot en met 17 juni is er weer het Internationale Schnitger Orgelconcours in Alkmaar van het Orgel Festival Holland.
Ook dit jaar wordt ons land rijker met nog een orgelconcours: Het Internationaal Martini Orgelconcours Groningen op 3 en 11 augustus 2017 in 3 verschillende kerken in Groningen. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website.

Een paar orgelrestauraties worden in 2017 afgerond.
Om te beginnen in Amsterdam, het grote onderhoud van het Schonat/Van Hagerbeer-orgel in de Nieuwe Kerk te Amsterdam wordt afgerond in de eerste maanden van 2017.
En de restauratie van het Vater/Müller-orgel in de Oude Kerk van Amsterdam hoopt – als alles naar verwachting gaat – ook in 2017 afgerond te zijn.
Ook worden er weer nieuwe orgels opgeleverd, zoals een drieklaviers Van Den Heuvel-orgel in de Hersteld Hervormde Kerk te Ouderkerk aan den IJssel.

Hendrik Andriessen en Albert de Klerk worden in 2017 herdacht met het Andriessen/de Klerk-jaar. Er worden heruitgaven gepubliceerd van hun orgelwerken en van 15 september tot 3 oktober 2017 is er een festival in de binnenstad van Haarlem.

En dan nog kort nieuws:
Op 11 maart, 22 april en 17 juni heeft de Kerkelijke Stichting St. Gregorius (KSSG) Haarlem-Amsterdam een opmerkelijk aanbod van studie/contactdagen voor organisten met gerenommeerde docenten, fraaie orgels en boeiende onderwerpen.

Van 16 tot en met 23 september 2017 organiseert de Gesellschaft der Orgelfreunde (GdO) een orgelreis naar Transsylvanië, het centrale deel van Roemenië.

Voor alle activiteiten verwijzen wij u door naar: orgelagenda.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s